Opiskelijat

Yhteisinä arvoina joustavuus ja oppiminen

Postin johtoryhmä pääsee uusien Trainee-tulokkaiden mentoiroitaviksi Millenial mentorointi -ohjelmassa

Tänä vuonna Postin Trainee-ohjelmaan lisättiin aivan uudenlainen mauste, kun mukaan päätettiin ottaa johtoryhmän ja Trainee-työntekijöiden välinen mentorointi. Mutta koska Postilla ei ole tapana tehdä asioita vanhoihin kaavoihin kangistuen, päätettiin mentorointi hoitaa uudella tavalla: johtoryhmän jäsen ei mentoroi uutta tulokasta, vaan toisin päin! Millenial mentoroinnissa taloon uutena tullut, milleniaali-ikäluokkaan kuuluva Trainee mentoroi Postin johtoryhmän jäsentä.
yrjojaanniina

- Tämä on matka, joka vaatii heittäytymistä ja rehellisyyttä itselleen.

Näin vastaa Postipalveluiden johtaja Yrjö Eskola, kun kysytään millaista Millenial mentorointi on. Millenial mentoroinnissa taloon uutena tullut, milleniaali-ikäluokkaan kuuluva Trainee mentoroi Postin johtoryhmän jäsentä. Yrjön mentori on kuluttajien postipalveluiden parissa töitä paiskiva Anniina Puhilas.

- Joo, rohkeasti ja avoimin mielin tähän on lähdetty, komppaa Anniina.

Keskustelut lentävät korkealla

Yrjö ja Anniina ovat tavanneet verkossa jo useita kertoja, ja keskusteluyhteys löytyi kaksikon välillä hyvin nopeasti. Heti alussa löytyi yhteinen kiinnostus työelämään ja uraan, ja sen pohjalta keskustelunaiheita on hahmoteltu etukäteen. Arvot ovat olleet tärkeä aihe Yrjön ja Anniinan juttutuokioissa.

- Alkuun tuli heti jännä havainto, ettei kaikki meidän arvot ole täysin erilaisia. Löytyi yhtäläisyyksiä, kuten joustava työskentely ja oppiminen. Työelämä ja urakehitys ovat olleet meillä keskustelujen aiheena, Yrjö kertoo.

- Itse oon saanut tosi paljon irti meidän keskustelusta. Ykällä pitkä ja monipuolinen kokemus, ei ole montaa paikkaa mistä voisi saada näin tehokasta one to one -keskustelua, sanoo Anniina.

Mentorointihetkiä ei suunnitella liian tarkasti etukäteen, vaikka aihe sovitaankin valmiiksi. Puhe voi polveilla kauaskin siitä, mistä oli alun perin tarkoitus.

- Meillä on ollut paljon korkealentoisempaa keskustelua, ei olla liikaa kiinni yksityiskohdissa. Sellaista tajuntaa laajentavaa on ollut, ei meillä ole tavoite välttämättä rekisteröidä mitään action pointteja, Yrjö kertoo.

- Meillä on aina ollut hyvät keskustelut ja luonnollista dialogia, toteaa puolestaan Anniina.

Molemminpuolista sparrausta

Mentoroinnin tarkoitus ei ole se, että mentori Anniina puhuu ja mentoroitava Yrjö kuuntelee. Ohjelman pointti on hyödyttää ja opettaa molempia.

- On tärkeää, mentorointi on molemminpuolinen sparraustilanne. Rakennetaan keskustelusuhde, sellainen maailmakuvia avaava, hyödyllinen ja molemminpuolisesti hauska, Yrjö kuvailee.

Yrjö on saanut Anniinalta tietoa esimerkiksi järjestöiden kautta vaikuttamisesta, Anniina puolestaan ihailee Yrjön kokemusta.

- Pystyn peilaamaan sitä mitä Ykä kertoo omasta urastaan ja valinnoistaan omaan uraani ja siihen, mitä haluan tehdä tulevaisuudessa.

Keskustelu ihmisen kanssa, jolla on eri lähtökohdat, ikä ja maailmankuva, on molemmille jo arvokasta itsessään.

- Jos juttelee vain samanlaisten ihmisten kanssa, niin keskustelu on aika suppeaa, kiteyttää Yrjö.

Millenial mentorointi ohjelmassa Postin Trainee-ohjelman osallistujat mentoroivat Postin johtoryhmän jäseniä. Käänteisellä mentoroinnilla on monia hyötyjä: johtoryhmän jäsenet saavat kuulla, millaisia arvoja ja näkemyksiä milleniaaleilla on, ja heiltä voi saada paljon tuoreita ideoita omaan tekemiseen. Milleniaalit voivat opastaa myös esimerkiksi teknologiaan, sosiaaliseen mediaan ja yleisiin trendeihin liittyvissä asioissa. Mentorointia antavat milleniaalit puolestaan pääsevät tiiviimmin osaksi uutta työyhteisöään tekemällä yhteistyötä johtoryhmän kanssa. Samalla se saavat hyviä vinkkejä oman uransa rakentamiseen.

Mentoriparit ovat: Razieh Zare – Kaj Kulp, Anna Juusonen – Kaarina Ståhlberg, Vesa Pulkkinen – Janne Ojanperä, Henri Torniainen – Tom Jansson, Emilia Rantala – Hanna Reijonen, Aleksanteri Fagerholm – Petteri Naulapää, Markus Hirvola – Sakari Kiiskinen, Anniina Puhilas – Yrjö Eskola, Katariina Honkanen – Maiju Fernelius ja Henri Törnwall – Turkka Kuusisto.

 

Postilaisten tarinoita

Opiskelijat suunnittelivat panttipullojen palautuspalvelun Prisman kotiinkuljetustilauksen yhteyteen

Keväällä 2021 Posti haastoi Aalto-yliopiston opiskelijat innovoimaan keinoja kuluttajan arjen helpottamiseen. Haaste syntyi Postin halusta helpottaa kuluttajan arkea vastuullisesti.

lue koko tarina

Kauppakorkeakoulun alumnitarina: Iida Valin

”Poikkitieteellisyys ja mahdollisuudet muokata omaa opintopolkua olivat ehdoton rikkaus Aallossa. Uskon vahvasti, että toisistaan hyvin paljon poikkeavien aineiden opiskelu on auttanut työuralla, erityisesti muutostilanteissa, kun oman näkökulman muuttaminen on ollut helpompaa”, kertoo alumnimme Iida Valin, joka työskentelee Kauppakorkeakoulun partneriyrityksessä Postilla konserniviestinnässä.

lue koko tarina

Diplomityö pakettiverkoston optimoinnista johti harjoitteluun Postin analytiikkatiimissä

Opiskelijoiden kanssa tehtävä yhteistyö on meille tärkeää ja antoisaa, sillä innovaatiot ja oivallukset syntyvät rajapinnoilla erilaisten osaajien kohdatessa. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. aktiivista projektiyhteistyötä sekä harjoittelujaksojen ja lopputyöpaikkojen tarjoamista opiskelijoille.

lue koko tarina
Tule mukaan rakentamaan tulevaisuuden Postia!
Kaikki avoimet työpaikat