Opiskelijat

Jere selvitti diplomityössään hiilikädenjäljen hyödyntämistä Postilla

LUT -yliopiston ympäristötekniikan maisterivaiheen opiskelija Jere Kujanpää toteutti diplomityönään tutkimuksen hiilikädenjäljen hyödynnettävyydestä Postin toiminnassa. Diplomityössä tarkasteltiin hiilikädenjäljen käyttöä Postin uudessa paketinjakokonseptissa.
jere_1

Jere otti yhteyttä Postin vastuullisuusjohtaja Noomi Jägerholmiin ja tiedusteli, olisiko heillä kiinnostusta diplomityöhön. Aihe hiilikädenjäljen mittaamiseen pakettilajittelussa muodostui Postin tarpeiden ja Jeren osaamisen kohdatessa. Lopputyö kantaa nimeä Carbon Handprint as an Indicator of positive climate impacts in business.

Monille tutumpi termi hiilijalanjälki keskittyy negatiivisiin ilmastovaikutuksiin, kun taas hiilikädenjälki kuvaa positiivisia ilmastovaikutuksia. Negatiivisia ilmastovaikutuksia on mitattu, laskettu ja raportoitu jo jonkin aikaa. Päästövähennysten lisäksi monet yritykset tarjoavat tuotteita tai palveluita, jotka muodostavat positiivisia ilmastovaikutuksia. Haasteena on ollut näiden positiivisten ilmastovaikutusten mittaaminen ja hiilikädenjälki-käsite on esitetty ratkaisuna tähän ongelmaan.

Postia yrityksenä kiinnosti erityisesti se, onko hiilikädenjälki sopiva mittari seuraamaan heidän positiivisia ilmastovaikutuksiansa. Jere selvitti diplomityössään hiilikädenjäljen suuruutta Postin uudelle paketinjakokonseptille ja vertaili sitä yrityksen nykyiseen jakelujärjestelmää pääkaupunkiseudulla. Työn tavoitteena oli selvittää, miten Posti voisi hyödyntää hiilikädenjäljenlaskentaa vastuullisuustyössään. Tutkimuksessa hahmoteltiin kuusi eri tulevaisuuden skenaariota, joiden avulla selvitettiin vaihtoehtoisia näkymiä hiilikädenjäljen suuruuteen. Diplomityön tulokset tukivat hypoteesia siitä, että uusi paketinjakokonsepti muodostaisi positiivista hiilikädenjälkeä pääkaupunkiseudun asukkaille.

Kuuden kuukauden aherrus diplomityön parissa on tullut päätökseensä ja Jere valmistuu heinäkuun 2022 aikana ympäristötekniikan diplomi-insinööriksi LUT -yliopiston englanninkieliseltä Sustainability Science and Solutions -linjalta pääaineenaan ympäristötekniikka ja sivuaineena uusiutuva energia ja energiatehokkuus. Jerellä on positiiviset tuntemukset koko prosessin ajalta, ja hän on kokenut prosessin opettavaiseksi kokonaisuudessaan. ”Kaikki Postin vastuullisuustiimin jäsenet ovat olleet auttavaisia ja olen saanut tukea koko prosessin ajan. Oma tietotaito on kasvanut ja on ollut opettavaista seurata ison yrityksen tärkeää vastuullisuustyötä.”

Jere kannustaa muita opiskelijoita ottamaan rohkeasti yhteyttä Postiin lopputöiden osalta. ”Posti on monipuolinen yritys, josta löytyy monen alan osaajaa. Kannustan rohkeaa yhteydenottoa Postiin, kannattaa ehdottaa rohkeasti myös omia kiinnostuksen kohteita lopputyön aiheeksi. Parhaassa tapauksessa saattaa olla, että yrityksen kiinnostuksen kohteet kohtaavat omien kanssa, niin kuin minulle kävi.”

 

Postilaisten tarinoita

Opiskelijat suunnittelivat panttipullojen palautuspalvelun Prisman kotiinkuljetustilauksen yhteyteen

Keväällä 2021 Posti haastoi Aalto-yliopiston opiskelijat innovoimaan keinoja kuluttajan arjen helpottamiseen. Haaste syntyi Postin halusta helpottaa kuluttajan arkea vastuullisesti.

lue koko tarina

Kauppakorkeakoulun alumnitarina: Iida Valin

”Poikkitieteellisyys ja mahdollisuudet muokata omaa opintopolkua olivat ehdoton rikkaus Aallossa. Uskon vahvasti, että toisistaan hyvin paljon poikkeavien aineiden opiskelu on auttanut työuralla, erityisesti muutostilanteissa, kun oman näkökulman muuttaminen on ollut helpompaa”, kertoo alumnimme Iida Valin, joka työskentelee Kauppakorkeakoulun partneriyrityksessä Postilla konserniviestinnässä.

lue koko tarina

Diplomityö pakettiverkoston optimoinnista johti harjoitteluun Postin analytiikkatiimissä

Opiskelijoiden kanssa tehtävä yhteistyö on meille tärkeää ja antoisaa, sillä innovaatiot ja oivallukset syntyvät rajapinnoilla erilaisten osaajien kohdatessa. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. aktiivista projektiyhteistyötä sekä harjoittelujaksojen ja lopputyöpaikkojen tarjoamista opiskelijoille.

lue koko tarina
Tule mukaan rakentamaan tulevaisuuden Postia!
Kaikki avoimet työpaikat