Opiskelijat

Kandidaatintyö keräsi kokemuksia pitkien ajoneuvoyhdistelmien käyttöönotosta Postilla

Tuomas Hietaranta, tekniikan kandidaatti Tampereen yliopistosta, teki lopputyönsä Postille aiheesta Kuljetusyrityksen kokemuksia pidempien ajoneuvoyhdistelmien käyttöönotosta. Automaatiosta, logistiikasta, liikenne- ja kuljetusjärjestelmistä sekä teollisuustaloudesta opintokokonaisuutensa rakentanut Tuomas näki mahdollisuuden tuottaa hyödyllinen selvitys Postin tarpeisiin.
Tuomas Hietaranta urasivut

Kipinä kandidaatintyölle syntyi Postilla kuljettajana ja ajojärjestelijänä työskennelleen Tuomaksen kiinnostuksesta pitkiin ajoneuvoyhdistelmiin. Tammikuussa 2019 voimaan tullen lakimuutoksen myötä pitkät HCT-yhdistelmäajoneuvot tulivat osaksi normaalia liikennettä. Tuomaksen ansiokas kandidaatintyö osui ajankohtaisesti Postin tarpeeseen tehdä kokemuksiin pohjautuva selvitys uusien ajoneuvojen käyttöönotosta.

Osana lopputyötään Tuomas toteutti kyselyn Postin yhdistelmäajoneuvojen kuljettajille. Kuljettajat antoivat erinomaisia ehdotuksia toiminnan tehostamiseen ja työskentelyolosuhteiden kehittämiseen. Tuomas kiittää kuljettajia aktiivisesta osallistumisesta, ja pitää vastaavanlaisten kyselyiden toteuttamista hyödyllisenä jatkossakin.

Tuomaksen mukaan lopputyö tarjosi hyvän pohjan runkoliikenteen ajojärjestelyn opetteluun. ”HCT-yhdistelmät, niiden tekniikan ja rakenteen ymmärtäminen, yhteensopivuudet ja yhdistelmien hallinta luonnollisestikin on tuttua kandin jäljiltä,” hän tarkentaa.

Kandidaatintyöprosessissa Tuomas pääsi hyödyntämään Postin suuria datakokonaisuuksia. ”Ajoneuvojen tietokoneet ja esimiesten ja ajojärjestelijöiden käyttämät toiminnanohjausjärjestelmät tallentavat valtavan määrän dataa ja meni useita viikkoja opetella, että pystyin edes jollain tasolla käsittelemään tätä datamäärää,” Tuomas kuvailee urakkaansa, ”Hattu päästä niille, jotka vastaavat tämän datamäärän ylläpidosta! Ei oikeastaan voi kovinkaan paljoa kirota, mikäli jokin ohjelmisto on hetken aikaa epäkunnossa.” Tuomas kuvailee tiedonhallinta- ja tiedonkeräystaitojensa kehittyneen prosessin aikana huomattavasti.

Tuomas suosittelee kiinnostuneita ottamaan yhteyttä Postiin lopputyöaiheesta. ”Näin isosta talosta voi löytää paljon erilaisia aiheita opinnäytetyölle, opintosuunnasta riippumatta. Jos olet aidosti kiinnostunut ja motivoitunut aihettasi kohtaan ja tekemään Postin kanssa yhteistyötä, en näe mitään estettä opinnäytteen tekemiseen. Oma vastaanottoni kandityötä tekemään oli niin lämmin, etten voi kuin antaa Postille kiitettävän arvosanan”, Tuomas kannustaa opiskelijoita, jotka suunnittelevat lopputyötään.

Lopputyöprosessi oli Tuomakselle positiivinen kokemus: ”Jos tai kun päädyn itse asemaan, jossa pääsen ohjaamaan opinnäytteen tekemistä, koen sen suorastaan velvollisuudekseni. Laitetaan hyvä kiertämään.”

Kandidaatintyöstä keräämänsä kokemuksen siivittämänä Tuomas jatkaa työssään Postilla runkoliikenteen ja rahtijakoliikenteen ajojärjestelyssä. Toisinaan hän hyppää lopputyön aiheenakin olleen 34-metrisen HCT-yhdistelmäajoneuvon rattiin. Suunnitteilla on myös maisterivaiheen diplomityön tekeminen Postille.

 

Postilaisten tarinoita

Opiskelijat suunnittelivat panttipullojen palautuspalvelun Prisman kotiinkuljetustilauksen yhteyteen

Keväällä 2021 Posti haastoi Aalto-yliopiston opiskelijat innovoimaan keinoja kuluttajan arjen helpottamiseen. Haaste syntyi Postin halusta helpottaa kuluttajan arkea vastuullisesti.

lue koko tarina

Kauppakorkeakoulun alumnitarina: Iida Valin

”Poikkitieteellisyys ja mahdollisuudet muokata omaa opintopolkua olivat ehdoton rikkaus Aallossa. Uskon vahvasti, että toisistaan hyvin paljon poikkeavien aineiden opiskelu on auttanut työuralla, erityisesti muutostilanteissa, kun oman näkökulman muuttaminen on ollut helpompaa”, kertoo alumnimme Iida Valin, joka työskentelee Kauppakorkeakoulun partneriyrityksessä Postilla konserniviestinnässä.

lue koko tarina

Diplomityö pakettiverkoston optimoinnista johti harjoitteluun Postin analytiikkatiimissä

Opiskelijoiden kanssa tehtävä yhteistyö on meille tärkeää ja antoisaa, sillä innovaatiot ja oivallukset syntyvät rajapinnoilla erilaisten osaajien kohdatessa. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. aktiivista projektiyhteistyötä sekä harjoittelujaksojen ja lopputyöpaikkojen tarjoamista opiskelijoille.

lue koko tarina
Tule mukaan rakentamaan tulevaisuuden Postia!
Kaikki avoimet työpaikat