Postilaisten tarinat

Marja Vilppula

Sanomalehdenjakaja

Työpaikka, joka houkuttelee eläkeläisenkin takaisin töihin - Marja Vilppula haluaa jakaa sanomalehtiä niin kauan kuin terveyttä riittää. Hän on siitä poikkeuksellinen sanomalehdenjakaja, että hän on palannut töihin oltuaan vuoden eläkkeellä ja todettuaan, että elämä ilman työntekoa maistuu puulta.
Posti_My Posti Experience_Marja Vilppula_Early Morning1

Marja Vilppula toimii sanomalehdenjakajana varhaisjakelussa. Hän on työskennellyt Postin riveissä kunnioitettavan ajan; hän on jakanut sanomalehtiä Postin varhaisjakelussa yli 30 vuotta. Nyt 73-vuotiaana hän suunnittelee jatkavansa jakelutöitä eläkkeen ohessa niin kauan kun terveyttä riittää 

Mutta palataan vielä ajassa takaisin ainakin kymmenen vuotta, eli siihen hetkeen, jolloin Marja jäi virallisesti eläkkeelle. Hän oli pitkään haaveillut vapaaherrattaren elämästä ja eläkepäivistä, ihan kuten moni muukin. 

”Olen tehnyt yötyötä pitkään. Varhaisjakelun jakovuoro alkaa puolen yön jälkeen ja kestää aamuun saakka. Yötyö vaikutti elämääni, koska säännöllisistä harrastuksista oli hankala pitää kiinni, eikä ystäviä ehtinyt nähdä iltaisin. Aina sanomalehtiä jakaessani haaveilin siitä, kuinka eläkkeellä minulla on sitten aikaa nukkua ja harrastaa”, Marja kertoo. 

Aluksi eläkäisen elämä maistuikin Marjalle. Kotona ja puutarhassa puuhailu alkoi kuitenkin pian maistua puultaPitkistä yöunistakaan ei meinannut tulla mitään.  

”Ensinnäkään minä en saanut nukuttua paljon, kun olen ikäni pärjännyt vähillä unilla. Sen lisäksi eläkkeellä alkoi olla sellainen olo, etten saa oikein mitään päivien aikana aikaan. Päivät vaan haljuilin kotona. Soittelin tuttaville niin usein, että he alkoivat kyllästyä. Eikä itse eläkekään turhan iso ollut. Eläkkeellä ollessa rahaa kuluu ihan toisella tavalla kuin työtä tehdessä”, Marja kertoo. 

Työ kesäyössä ei tunnu työltä  

Marja päättikin palata takaisin töihin. Koska fyysinen kunto oli hyvä ja hommat varhaisjakelussa auttoivat myös kunnon ylläpitämisessä, ratkaisu tuntui hyvältä. Lisäksi Marja alkoi tienata palkkaa eläkkeen päälle.  

Varhaisjakelu sopii eläkeläisille hyvin, sillä Postilla reiteistä ja työvuoroista voidaan neuvotella joustavasti. Tällä hetkellä Marja tekee töitä neljänä aamuyönä viikossa. Marja jakaa jalan ja työntää sanomalehdet jakokärryissä. Työ on sen verran fyysistä, että se käy aamujumpasta. Erityisesti talvisina öinä jakelukärryjen työntäminen Töölössä on melkoinen suoritus, kun paksussa lumessa pitää päästä eteenpäin.  

Toisaalta kauneimpina kesäöinä lehtien jako ei edes tunnu työltä, koska työvuoron aikana saa nauttia hiljaisesta kesäkaupungista, jossa ei lehdenjakajien lisäksi liiku kuin satunnaisia juhlijoitaMarja suositteleekin sanomalehtien jakamista kaikille eläkeläisille, jotka kaipaavat tekemistä ja rahaa eläkkeen oheen. Työ auttaa pysymään hyvässä kunnossa ja sitä kautta tapaa myös muita postilaisia, sillä postinjakajat kokoontuvat joka yö yhteen ennen jakovuoron alkua. Käytössä on myös työterveyspalvelut. Joustavuus ja esimies saavat nekin Marjalta kiitosta:  

”Minulla on aivan ihana esimies. Olen pyytänyt häneltä sellaisia jakopiirejä, joissa voin käyttää mahdollisimman paljon hissejä. Toiveisiini on suhtauduttu hyvin”, Marja kertoo lopuksi. 

 

Tutustu myös muiden tarinoihin

Lara Yildrim

Mukavia kohtaamisia asiakkaiden kanssa ja liikkumisen iloa - Lara aloitti työnsä Postilla kesätyöntekijänä toukokuussa 2021 ja on ensimmäistä kertaa Postilla töissä. Tänäkin kesänä Postilla työskentelee yli tuhat kesätyöntekijää erilaisissa tehtävissä ympäri Suomea.

lue koko tarina

Matti Lehtonen

Työ Postilla on kuin unelma-ammatti Matti Lehtoselle. Monipuolisten tehtävien lisäksi viihtyvyyttä on lisännyt hyvä työyhteisö sekä työn ja vapaa-ajan tasapaino, jonka ansiosta aikaa omille harrastuksille on aina jäänyt riittävästi. Matti Lehtosen rooli Postilla on mukavan monipuolinen. Hän työskentelee Porin jakelukeskuksessa postin lajittelussa ja jakelussa.

lue koko tarina

Anna Sampo

Joulutyöntekijästä lajittelupäälliköksi – monien mahdollisuuksien työpaikka. Parasta Anna Sampon työssä on se, kun joku omasta porukasta kehittyy ja onnistuu työssään. Anna ajattelee, että esimiehenä ei voi koskaan olla valmis, jolloin myös itse pääsee kehittymään joka päivä. Anna työskentelee Postilla lajittelupäällikkönä Helsingin postikeskuksessa.

lue koko tarina
Tule mukaan rakentamaan tulevaisuuden Postia!
Kaikki avoimet työpaikat