Postilaisten tarinat

Veera robotti

Manuaalisten työtehtävien mestari

Veera-robotti auttaa kirjanpidon tiimiä manuaalisten tehtävien suorittamisessa ja vapauttaa tiimiläisilleen aikaa haastavampien tehtävien tekemiseen. Veeran ansiosta kirjanpidon kuun vaihteiden työkuorma on helpottunut eikä tiimiläisten tarvitse enää istua iltoja toimistolla.
Robotic_picture

Veera-robotti on kirjanpidon tiimin jäsen, joka on ottanut vastuulleen yksinkertaisten rutiinitehtävien hoitamisen. Hän on tietokoneohjelma, jonka työpiste on palvelimella. Vaikka hän on toimistolla jokseenkin ”näkymätön”, hän käyttää samoja ohjelmia kuin muut tiimiläiset, hänellä on myös sähköposti ja käyttäjätili. Käytännössä Veera on siis virtuaalinen työkaveri, joka parhaimmillaan helpottaa muiden tiimiläisten elämää.   

Robotit ovat siinä samanlaisia kuin ihmiset, että heitä voi perehdyttää ja opettaa tehtävien tekemiseen, eli myös robotti voi kehittyä työssään. Veeralle on vuoden aikana opetettu kirjanpidon tehtäviä – käytännössä siis ihan samoja hommia, joita ihminen tekisi. Opettamismetodit tosin eroavat hieman ihmisten perehdyttämisestä.  

Koska kirjanpidon tiimiläiset eivät osaa tulkita Veeran ”sielunelämää”, tarvitaan opettamisessa ja perehdyttämisessä ohjelmistokehittäjiäYhteistyössä Postin ohjelmistokehittäjien ja automaatioasiantuntijoiden kanssa Veeralle annetaan toimivat säännöt ja ohjeet tehtävien suorittamiseen. Veera poikkeaa ihmistyöntekijästä myös siten, että hän ei (vielä) hyväksy poikkeuksia sääntöihin. Kun hän oppii jonkun tehtävän, toiminta on suoraviivaista, eikä siinä paljon soveltamiselle ole sijaa 

Kirjanpidossa työskentelevät Olga Prussakova (RTR Team Lead) ja Pille Kruuk (RTR Finance process Owner) ovat Veeran työkavereita. He ovat olleet mukana Veeran ”perehdytyksessä” eli pohtimassa sitä, miten Veera ajetaan tiimiin sisälle mahdollisimman sujuvasti. Tiimiläiset toimivat Veeran työnjohtajina, eli antavat hänelle tehtäviä ja aikatauluttavat hänen työtään. Siinä on ollut tiimin ihmisjäsenillekin opettelemista.  

”Viime jouluna teimme aikataulut työntekijöillemme, mutta unohdimme laatia Veeralle aikataulut tehtävien suorittamiseen. Lomien jälkeen vastassa oli error-viestien suma, naurahtaa Pille.  

Myös robottien suoriutumista seurataankun hommat eivät etene toivotulla tavalla, robotille annetaan korjaavaa palautettaTällöin selvitetään, mikä tehtävänannossa meni vikaan ja miten Veera voisi seuraavalla kerralla suoriutua paremmin.  

Kirjanpidon iltavuorot jäivät historiaan 

Veera on muuttanut ja parantanut tiimin työskentelyä monella tavoin. Hänen ansiostaan ihmisen tekemä manuaalinen työ on vähentynyt, sillä Veera hoitaa joistakin tehtävistä jopa 77 prosenttia. Tämän seurauksena muille tiimiläisille on jäänyt enemmän aikaa tehdä mielekkäitä tehtäviä ja työkuorma on vähentynyt 

Esimerkiksi kuun vaihteen kirjanpidon urakka on helpottanut, eikä muiden tiimiläisten tarvitse enää istua iltoja ja aikaisia aamuja toimistolla exceleitä ja ohjelmia näpyttäen, sillä Veera tekee sen heidän puolestaan. Tiimiläisten pitää vain tarkistaa, että Veera on suorittanut tehtävänsä oikein.   

”Veera on säästänyt meidän aikaamme todella paljon ja sitä kautta myös suhtautumisemme automaatioon on muuttunut. Nykyään me ihmiset voimme keskittyä enemmän arvoa tuottavaan työhön”, Olga kertoo.   

Veeran lisäksi Postilla työskentelee jo seitsemän muutakin robottia – ja niiden määrä kasvaa koko ajan. Yhteistyö kehittyy koko ajan, kun sekä tiimiläiset että robotit oppivat lisää yhteistyön mahdollisuuksistaRobottien ja ihmisten välinen yhteistyö on erinomainen mahdollisuus oppia uutta, vähentää manuaalisia rutiinitehtäviä ja tarjota asiakkaille tulevaisuudessa edullisempia ja parempia palveluita.  

”Posti on yksi Suomen suurimpia yrityksiä ja työnantajia, meidän pitää olla osa modernia yhteiskuntaa”, Pille toteaa lopuksi. 

Tutustu myös muiden tarinoihin

Goran Gjorgievski

Tyytyväiset työntekijät, tyytyväiset asiakkaat – tämä ajatus kiteyttää Goranin työn tavoitteen Lead Software Developerina. Mahdollisuus oppia ja hyödyntää uusimpia teknologioita sekä tiimiläisten onnistumisten näkeminen ovat parasta Goranin työssä hänen mielestään.

lue koko tarina

Tommi Kässi

”Muutosjohtamisen korkeakoulu” näin Postipalveluiden myyntijohtaja Tommi Kässi kuvailee lähes 7-vuotista urapolkuaan Postilla, josta rakennetaan modernia jakelu- ja logistiikkayhtiötä. Tommin matka on kiertänyt strategian ja IT:n johtotehtävistä liiketoimintajohtoon ja myyntiin.

lue koko tarina

Timo Nurmi

Timon työssä parasta on, kun pääsee pallottelemaan ajatuksia ja ideoita työkavereiden kanssa ja löytämään ratkaisuja haasteisiin. Halu kokeilla jotain uutta sai hänet hyppäämään uudistuvan Postin muutosmatkaan keväällä 2020.

lue koko tarina
Tule mukaan rakentamaan tulevaisuuden Postia!
Kaikki avoimet työpaikat