Kuljetusakatemia

Eelis Keränen

Poikkeustila ei pysäytä ammatillista kehitystä – asennuskuljettajakoulutus käyntiin etänä

Koronavirus heitti kapuloita asennuskuljettajakoulutuksen rattaisiin, mutta opinnot pääsivät käyntiin lopulta toukokuussa. Koulutukseen valittu Eelis Keränen halusi mukaan, koska näkee koulutuksen mielenkiintoisena mahdollisuutena kehittää omaa ammattitaitoaan.
ps Eelis töissä

Kuljettajan ammattitutkintoon johtava Kuljetusopiston asennuskuljettajien oppisopimuskoulutus sai täysin uudenlaisen muodon keväällä puhjenneen pandemian seurauksena. Koska koulutusta ei haluttu laittaa jäihin, tehtiin yhteistyökumppani Keudan (Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä) kanssa pikaisesti uusi koulutussuunnitelman. Opetus alkoi toukokuussa virtuaali- ja verkkokursseina. Syksystä alkaen mukaan tulee poikkeustilanteen niin salliessa myös lähiopetusta asiakaspalvelun, asennusten tekemisen ja kuljettajana toimimisen osalta.

Postin Nouto- ja jakelupalvelun asiakkaiden lähetyksiä Ylivieskassa kuljettava Eelis Keränen halusi mukaan koulutukseen, koska näkee sen mielenkiintoisena mahdollisuutena kehittää omaa ammattitaitoaan. Samalla Eelis pystyy hyödyntämään aiemmin oppimiaan taitoja.

"Nykyinen työpaikkani on Postilla, joten tuntuu luontevalta kehittää omaa ammattitaitoani juuri täällä. Sen lisäksi, että itse opin jotain uutta, niin myös Posti saa aiempaa monipuolisemman työntekijän palvelemaan tulevaisuuden entistä haastavammissa työtehtävissä," toteaa Eelis.

”Opittua tietoa kukaan ei voi toiselta ihmiseltä viedä”

Kuljettajan ammattipätevyyden perustason 140 tuntia kestävät opinnot käydään yli 90 prosenttisesti verkkokursseina. Verkko-oppimisympäristöjä ja viestintävälineitä käytetään koulutuksessa monipuolisesti: Moodle, Webauto, Adobe Connect, Teams, WhatsApp. Muu varsinainen opetus, työssäoppimisen ohella, pyritään edelleen järjestämään lähiopintoina. Keväällä etäopiskeluun painottuva opetussuunnitelma näkyy 28-vuotiaan Eeliksen odotuksissa tulevan koulutuksen suhteen.

"Odotan puuduttavia istuntoja koneen ääressä, koska opinnot ovat etänä ja kuvaruudun tuijottaminen ei ole kaikista mielekkäintä hommaa. Mutta samalla odotan haastavaa koulutusta, jossa opin jotain uutta, jota voin hyödyntää sekä töissä että muutenkin elämässäni. Opittua tietoa kun kukaan ei voi toiselta ihmiseltä viedä," tuumaa Eelis.

Aivan pelkästään ruudun ääressä ei Eeliksen tarvitse istua, sillä hän hankkii koulutuksessa myös C-ajo-oikeuden, johon kuuluu luonnollisesti välttämättömiä ajotunteja lähiopetuksena. Ajo-oikeuden myötä nykyisin työauton virkaa toimittava pakettiauto voi vaihtua kuorma-autoon.

"Se mahdollistaa painavampien lähetysten toimittamisen, koska painorajoitukset ei tule autossa niin nopeasti vastaan kantavuuden lisääntyessä," Eelis kertoo.

Koulutuksen avulla monipuolisempia työtehtäviä

Koulutuksen ansiosta Torniosta kotoisin olevan Eeliksen nykyiset työtehtävät monipuolistuvat. - Koulutuksen jälkeen voin aiempien työtehtävien lisäksi kuljettaa asiakkaille kodinkoneita ja samalla asentaa ne paikoilleen. Eli koulutuksen jälkeen voin palvella asiakkaita monipuolisemmin. Lisäksi voin työnantajan tarpeen vaatiessa tehdä myös rahtivuoroja, mihin aiemmin en pelkällä B-ajo-oikeudella pystynyt.

Eelis on aiemmin opiskellut kaksoistutkinnolla putkiasentajaksi ja ylioppilaaksi, eikä asennuskuljettajakoulutuskaan jää todennäköisesti viimeiseksi oppikokemukseksi. Tulevaisuuden haaveissa siintävät vakituinen työpaikka ja vastuulliset tehtävät.

"Töiden ohessa olisi mukava kouluttautua aina tilanteen tullen jotain lisää, ja sitä kautta varmasti vakituinen työpaikka olisi mahdollinen. Esimiestehtävät ovat aina kiinnostaneet, joten jos mahdollisuus tulee, en aio jättää sitä käyttämättä," Eelis lupaa.

Postin Kuljetusopisto tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia oman ammatillisen osaamisen kehittämiseen. Opisto järjestää kuljetustehtävissä ja niihin läheisesti liittyvissä muissa tehtävissä toimivien työntekijöiden perehdytyksen ja ammatillisen koulutuksen. Koulutus kattaa myös kuljettajien ammattipätevyyden jatkokoulutuksen ja kuljetusalan sekä palvelulogistiikan tutkintokoulutukset. Tutustu Kuljetusopistoon https://careers.posti.com/kuljetusopisto.

Tutustu myös muiden tarinoihin

Juho Juppala

Kahdeksasluokkalainen Juho Juppala tuli Postille tutustumaan kuljetukseen ja rahdinkäsittelyyn viikon kestävällä TET- eli työelämään tutustumisjaksolla. Tavoitteiksi hän ilmoitti ammattikuljettajan toiminnan ja tavaroiden liikkumisen seuraamisen sekä uusien asioiden oppimisen. Juho kertoo kiinnostuneensa rekoista jo pikkupoikana.

lue koko tarina

Anne Partanen

Anne Partasen mielestä on hienoa työskennellä yrityksessä, joka on oman alansa edelläkävijä. Pitkä ura Postilla on avannut toiminnan laajuutta ja sen vaikutusta suomalaiseen yhteiskuntaan. Anne työskentelee kuljetuspäällikkönä Kuopio-Joensuu -alueella. Annen työssä asiakas on keskiössä ja asiakkaan kanssa luodaan yhdessä uusia ratkaisuja palveluiden parantamiseksi.

lue koko tarina

Louis Cothard

Työ Postilla on kuin unelma-ammatti Matti Lehtoselle. Monipuolisten tehtävien lisäksi viihtyvyyttä on lisännyt hyvä työyhteisö sekä työn ja vapaa-ajan tasapaino, jonka ansiosta aikaa omille harrastuksille on aina jäänyt riittävästi. Matti Lehtosen rooli Postilla on mukavan monipuolinen. Hän työskentelee Porin jakelukeskuksessa postin lajittelussa ja jakelussa.

lue koko tarina
Tule mukaan rakentamaan tulevaisuuden Postia!
Kaikki avoimet työpaikat