Postilaisten tarinat

Brändiuudistuksen copy-tiimi

Vanhojen tekstien tuominen nykypäivään

Maailma ympärillä muuttuu – ja me sen mukana! Nyt myös Postin 400-vuotias brändi uudistuu. Postin copy-tiimi asettaa askelmerkit yhteiselle puhetavan muutokselle.
My Posti Experience Copy Team

Posti on 400-vuotias, mutta tarvitseeko sen kuulostaa siltä? Ei tietenkään! Brändiuudistuksessa lähdettiin tavoittelemaan helpommin lähestyttävää tapaa olla mukana muuttuvassa maailmassa ja asiakkaiden arjessa.

– Tapamme puhua on jättänyt meidät etäiseksi ja kasvottomaksi. Haluamme luoda helposti lähestyttävämmän tavan käydä keskustelua kanssamme, kiteyttää Asiakaskokemuksesta ja -kanavista vastaava johtaja Kaisa Ilola.

Suomalaiset kohtaavat uudistuvan brändin päivittäin muun muassa sadoissatuhansissa saapumisilmoituksissa, joista on jäykkyys väistynyt – Postin nelihenkisen copy-tiimin kirjoitusurakan ansiosta.

Miten jättiurakka taklataan?

Eipä siinä sitten muuta kuin hommiin! Työsarka todettiin jättimäiseksi, mutta suuri oli innostuskin, jolla copy-tiimi lähti 400-vuotiaan brändin puhetapaa tai tone of voicea uudistamaan.

– Mahtavaa, että tapa puhua nostettiin johtavaan rooliin Postin uudessa brändissä! copy-tiimin vetäjä Heidi Farén huudahtaa.

Projekti aloitettiin käymällä läpi konsernin kaikki osa-alueet. Listattiin kaikki asiakasrajapinnan materiaalit tärkeimmästä vähiten tärkeään.

– Tämä vaihe vaati paljon työtä monelta ihmiseltä Postin monissa yksiköissä. Isot kiitokset siitä, kaverit ❤, Heidi kiittää.


tekstiesimerkki sivuille

 
Monelle suomalaiselle tutut saapumisilmoitukset uuteen uskoon

Kun kaikki materiaali oli listattu, oli copyjen aika hypätä ruoriin. Tiimi toimii ketterästi suuntaa tarvittaessa nopeasti vaihtaen.

Ensin tunnistettiin mainostoimistolta tulleen puhetavan tärkeimmät määritelmät. Tiimin tuli tosissaan miettiä, miten kaverillinen, oivaltava, avoin ja rohkea tapa puhua tuodaan konkreettisesti läpi jokaisessa tekstissä – miten mainostoimiston ylätason linjaukset otetaan oikeasti käyttöön. Tekstejä kun on monenlaisia, ja puhetavan tulee toimia niin digissä kuin printissäkin – kuluttajille ja suuryrityksille.

Kun perusta oli luotu, tiimi kääri hihat ja aloitti projektin. Samalla oli tärkeää katsoa myös tekstien rakennetta, asiakaspolkua ja vaikkapa linkkejä.

– Tässä oli hyvä tilaisuus parantaa myös esimerkiksi asiakaspalvelua. Monesti vanhoissa teksteissä oli ohjeena katso lisää posti.fi. Eihän se riitä! Kyllä meidän tehtävä on kaivaa siihen suora linkki, josta lukija pääsee just sen sisällön ääreen, minne haluaa, Nuutisen Heidi copy-tiimistä toteaa.

Kun uusi tapa puhua konkretisoitui, piti myös opastaa kaikki postilaiset sen saloihin. Brändiuudistus ulottuu nimittäin ihan kaikkeen viestintään: lehdistötiedotteista somen kommentteihin. Siksi uusi puhetapa ei olekaan kiveen hakattu julistus, vaan se elää tilanteen ja kirjoittajan mukaan. Puhetavan lämpö on se, jonka tulisi säilyä.

– Tilannetajua pitää olla totta kai. Joissain tilanteissa puhekielisyys toimii, toisissa virallisempi linja, Kaisa tiivistää.

Pieni tiimi, tiukka aikataulu ja yhteinen innostus                        

Uudistettava aineisto koostuu mm. Postin saapumisilmoituksista, OmaPostista, verkkosivuista sekä monenmoisista liiketoiminnan ja asiakaspalvelun materiaaleista. Tiimiä vetää graafikko ja copywriter Heidi Farén, joka tunsi palvelut ja yksiköt vanhastaan.

– Tämä projekti oli yksi Posti-urani innostavimmista! Eteen on tullut monia tekstejä, jotka on kirjoitettu tarpeettoman pitkästi ja vaikeasti, Heidi Farén aloittaa.

– Oli herkullista päästä käsiksi lähes jokaisen suomalaisen kohtaamiin teksteihin. Ei näin upeasta projektista osaa edes unelmoida! Kuorrutuksena vielä muutettiin toisten työkavereiden kanssa posteja ja automaatteja uudelle ilmeelle ennätyssykkeellä. Postin iloiset hahmot heräsivät eloon taittopöydällä juuri näiden uusien tekstien avulla, Heidi muistelee.

– Aloitin Postilla vuosi sitten, enkä kyllä arvannut, että pääsisin puoli vuotta myöhemmin mukaan näin merkittävään ja upeaan projektiin. Välillä on saanut kunnolla revitellä rentoa tone of voicea ja välillä homma on ollut enemmän Yritysjargon–Suomi-käännöstyön tekemistä. Puhetavan uudistaminen on ollut mahtavaa, ja ennen kaikkea tarpeellista, sanoo Heidi N.

Voidaanko me tosiaan lyhentää teksteistä puoleen? – Voidaan!                   

Postin uuden puhetavan etsiminen oli antoisa matka yhteistyön tärkeyteen ja yhdessä kehittymiseen. Alustavia tekstejä kirjoitettiin yksin, mutta vasta yhteisissä palavereissa löydettiin kerta kerralta parempi tapa sanoa asiat. Havaittiin, että postilaiset ovat ketteriä. Itse korporaatio ei osaa mitään. Me ihmiset tämä tehdään ja meillä on ihan huippujengi!

– Jos jäi jumiin jonkun tekstin kanssa, niin oli ihan ok kilauttaa kaverille. Joskus se kaveri oli copy-tiimistä, joskus tarvittiin tekstin käsittelemän aiheen asiantuntijaa. Näin laaja uudistus vaatii myös loistavia johtamistaitoja niin tiimin kuin koko organisaation suuntaan. Siitä iso kiitos kuuluu Farénin Heidille, tiimin sielulle ja suolalle, sanoo Heidi N.

– Haluan kiittää copy-tiimia hyvästä työstä! Olette tehneet hienoa työtä järjettömässä paineessa, Heidi F. painottaa.

Saatiinko homma aikataulussa maaliin?

Saatiin! Tai ei saatu, sillä tämä on yhteinen suoran ja avoimen viestinnän matka, jonka ensimmäinen pilkahdukset on nyt nähty. Välillä jouduttiin vähän tuunaamaan, mutta siitä ei hermostuttu. Työhän on vasta alussa! Myös palautetta on saatu ja sen avulla tone of voicea hiottu vielä timanttisemmaksi. Kaisa sen parhaiten blogissaan tiivistää.

– Muutokset herättävät tunteita – puolesta ja vastaan. Meillä Postissa on pitkät perinteet ja kuuntelemme joka hetki asiakkaitamme herkällä korvalla tässä muutoksessa. Vaikka kaikki eivät muutoksesta tykkää, niin seisomme tekemistemme takana. Koska uskomme siihen, että yhdessä voimme rakentaa helposti lähestyttävämmän Postin.

Tutustu myös muiden tarinoihin

Goran Gjorgievski

Tyytyväiset työntekijät, tyytyväiset asiakkaat – tämä ajatus kiteyttää Goranin työn tavoitteen Lead Software Developerina. Mahdollisuus oppia ja hyödyntää uusimpia teknologioita sekä tiimiläisten onnistumisten näkeminen ovat parasta Goranin työssä hänen mielestään.

lue koko tarina

Veera robotti

Veera-robotti auttaa kirjanpidon tiimiä manuaalisten tehtävien suorittamisessa ja vapauttaa tiimiläisilleen aikaa haastavampien tehtävien tekemiseen. Veeran ansiosta kirjanpidon kuun vaihteiden työkuorma on helpottunut eikä tiimiläisten ei tarvitse enää istua iltoja toimistolla.

lue koko tarina

Razieh Zare

Raziehin mielestä parasta työssä ovat ne hetket, kun hän tietää helpottavansa asiakkaiden elämää. Siksi hän pitää työtänsä Business Developerina inspiroivana. Razieh työskentelee Business Developerina Postin Paketti- ja verkkokauppa liiketoiminnassa. Hän liittyi Postiin Unbox Your Potential -traineeohjelman kautta huhtikuussa 2020.

lue koko tarina
Tule mukaan rakentamaan tulevaisuuden Postia!
Kaikki avoimet työpaikat